II Dzień Technologa Żywności
- Szczegóły
- Super User
II Dzień Technologa Żywności w Staszicu
W dniu 13 listopada 2015 roku młodzież kształcąca się w zawodzie technika technologii żywności zorganizowała Dzień Technologa Żywności. Celem tegorocznego święta było zwrócenie uwagi na znaczenie owoców i warzyw w diecie człowieka, stąd hasło przewodnie ?Owoce i warzywa podstawą zdrowego żywienia?.
W pierwszej części spotkania uczennice klasy IV TZ Angelika Ciba, Małgorzata Czarnecka
i Eliza Kucharska przedstawiły referaty na temat wartości odżywczej owoców i warzyw, mało znanych warzyw, ciekawych owoców i jadalnych kwiatów. Martyna Kasza z klasy II TZ omówiła zagadnienie ?Żywność funkcjonalna - co to dziś oznacza??
Naszą uroczystość uświetniła swoim przybyciem Główny Technolog Spółki Gomar- Pani Dorota Lozia. W zakładzie tym młodzież naszej szkoły odbywa zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe i są to głównie przyszli technologowie żywności, ale także handlowcy
i ekonomiści.
W swoim wystąpieniu Pani Lozia przedstawiła historię zakładu, różnorodność asortymentową produkcji oraz perspektywy rozwoju. Zebrani mogli się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy m.in. tego, że aż 95% produkcji kierowana jest na eksport w tym na tak egzotyczny i trudny rynek jakim jest rynek chiński. Z zainteresowaniem wysłuchano informacji o organizacji prac w celu rozszerzenia produkcji o nowe asortymenty wyrobów, co obecnie jest konieczne do rozwoju przedsiębiorstwa. Zebrani skorzystali z możliwości zadawania pytań.
Na Dzień Technologa Spółka Gomar zafundowała nam przepyszne i zdrowe soki owocowe i warzywne, za które bardzo dziękujemy.
W drugiej części spotkania uczniowie klas II- IV zaprezentowali swoją wiedzę z przedmiotów zawodowych biorąc udział w teleturnieju technologicznym ?Jeden z dziesięciu? oraz rozwiązując krzyżówki. W rozgrywce indywidualnej zwyciężyła Paulina Dzwonek z klasy IV, a z krzyżówką najszybciej poradziła sobie grupa dziewcząt z klasy III.
Po tej sporej dawce wiedzy o produktach spożywczych i urządzeniach przemysłu spożywczego nastąpił oczekiwany przez wszystkich moment degustacji przygotowanych przez uczniów wyrobów kulinarnych z owocami i warzywami. Z wielkim apetytem zjedzone zostały min. słodkości: tarty z owocami, grzybki z ciasta z marmoladą, szarlotki, muffiny
z żurawiną, orzechy z ciasta, snikers w postaci jeża i jeżyki gruszkowe, ale i sałatki warzywne, szaszłyki z marynowanych warzyw i wiele innych pyszności.
Był to także czas na obejrzenie pięknych zaproszeń przygotowanych na ten dzień, dekoracji
z owoców i warzyw, robienie zdjęć, degustowanie oryginalnych przetworów na zimę oraz nowinek przetwórstwa spożywczego np. ekspandowanych nasion amarantusa.
Dzień Technologa Żywności w Staszicu okazał się dobrym sposobem na urozmaicenie lekcji z przedmiotów zawodowych, poszerzenia wiedzy oraz okazją do zaprezentowania kulinarnych i artystycznych umiejętności uczniów. Ważnym aspektem uroczystości była także możliwość zaprezentowania umiejętności uczniów przed Dyrekcją Szkoły
i nauczycielami oraz zacieśnienia współpracy ze Spółką Gomar w Pińczowie.
|
Dzisiaj jest
Niedziela 22 grudnia 2024 Imieniny obchodzą Beata, Drogomir, Flawian, Franciszka, Gryzelda, Honorata, Ksawera, Ksaweryna, Zenon, Zenona Do końca roku zostało 10 dni |