telefon QR

II Dzień Technologa Żywności

wielkość:

 

 

II Dzień Technologa Żywności w Staszicu

W dniu 13 listopada 2015 roku młodzież kształcąca się w zawodzie technika technologii żywności zorganizowała Dzień Technologa Żywności. Celem tegorocznego święta było zwrócenie uwagi na znaczenie owoców i warzyw w diecie człowieka, stąd hasło przewodnie ?Owoce i warzywa podstawą zdrowego żywienia?.

 

W pierwszej części spotkania uczennice klasy IV TZ Angelika Ciba, Małgorzata Czarnecka
i Eliza Kucharska przedstawiły referaty na temat wartości odżywczej owoców i warzyw, mało znanych warzyw, ciekawych owoców i jadalnych kwiatów. Martyna Kasza  z klasy II TZ omówiła zagadnienie ?Żywność funkcjonalna - co to dziś oznacza??

Naszą uroczystość uświetniła swoim przybyciem Główny Technolog Spółki Gomar- Pani Dorota Lozia.  W zakładzie tym młodzież naszej szkoły odbywa zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe i są to głównie przyszli technologowie żywności, ale także handlowcy
i ekonomiści.

W swoim wystąpieniu Pani Lozia  przedstawiła  historię zakładu, różnorodność asortymentową produkcji  oraz perspektywy rozwoju. Zebrani mogli się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy m.in. tego, że aż 95% produkcji kierowana jest na eksport w tym na tak egzotyczny i trudny rynek jakim jest rynek chiński. Z zainteresowaniem wysłuchano informacji o organizacji prac w celu rozszerzenia produkcji o nowe asortymenty wyrobów, co obecnie jest konieczne do rozwoju przedsiębiorstwa. Zebrani skorzystali z możliwości zadawania pytań.

Na Dzień Technologa Spółka Gomar zafundowała nam  przepyszne i zdrowe  soki owocowe i warzywne, za które bardzo dziękujemy.

W drugiej części spotkania uczniowie klas II- IV zaprezentowali swoją wiedzę z przedmiotów zawodowych biorąc udział w teleturnieju technologicznym ?Jeden z dziesięciu? oraz rozwiązując krzyżówki. W rozgrywce indywidualnej zwyciężyła Paulina Dzwonek z klasy IV, a z  krzyżówką najszybciej poradziła sobie grupa dziewcząt z klasy III.

Po tej sporej dawce wiedzy  o produktach spożywczych i urządzeniach przemysłu spożywczego nastąpił oczekiwany przez wszystkich moment degustacji przygotowanych przez uczniów wyrobów kulinarnych z owocami i warzywami. Z wielkim apetytem zjedzone zostały min. słodkości: tarty z owocami, grzybki z ciasta z marmoladą, szarlotki, muffiny
z żurawiną, orzechy z ciasta, snikers w postaci jeża i jeżyki gruszkowe, ale i sałatki warzywne, szaszłyki z marynowanych warzyw i wiele innych pyszności.

Był to także czas na obejrzenie pięknych zaproszeń przygotowanych na ten dzień, dekoracji
z owoców i warzyw, robienie zdjęć, degustowanie oryginalnych przetworów na zimę oraz nowinek przetwórstwa spożywczego np. ekspandowanych nasion amarantusa.

Dzień Technologa Żywności w Staszicu okazał się dobrym sposobem na urozmaicenie lekcji z przedmiotów zawodowych, poszerzenia wiedzy oraz okazją do zaprezentowania kulinarnych i artystycznych umiejętności uczniów. Ważnym aspektem uroczystości była także możliwość zaprezentowania umiejętności uczniów przed Dyrekcją Szkoły
i nauczycielami oraz zacieśnienia współpracy ze Spółką  Gomar w Pińczowie.  

 

  

 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
grudzień 2024
pwścpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
2112467
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
Do zeszłego tyg.
W tym miesiącu
W zeszłym m-cu
Wszystkie dni
509
460
2947
2105776
9416
12742
2112467

Your IP: 18.226.165.234
Server Time: 2024-12-22 15:49:41
Visitors Counter
Dzisiaj jest
Niedziela
22 grudnia 2024
Imieniny obchodzą
Beata, Drogomir, Flawian, Franciszka, Gryzelda, Honorata, Ksawera, Ksaweryna, Zenon, Zenona
Do końca roku zostało
10 dni

logo cke

odnośnik,jpg

 

BIP




Powered by Joomla!®. Developed by: joomla 2.5 themes  Valid XHTML and CSS.

J.H. zszpinczow.pl Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.